Graphic Landscapes - Graphic NudesMcLion: Graphic Landscapes - Graphic Nudes
Zondag 22 mei - zondag 12 juni 2011


Op zondag 22 mei ben ik te gast op mijn eigen vernissage. Rond het thema "Graphic Landscapes - Graphic Nudes" heb ik oud en nieuw werk geselecteerd, waarbij mijn geschiedenis als grafisch ontwerper zichtbaar en herkenbaar wordt.

De zwartwit foto's kenmerken zich door een spel van compositie, lijnvoering en contrasten. Basiselementen die leiden tot tijdloze fotografie. Een deel van de landschappen komt voort uit een recentie fotoreis naar Death Valley en Yosemity National Park in Californië. Al snel doemt dan de vergelijking op met grote fotografen als Ansel Adams, die zijn leven heeft gewijd aan het vastleggen van deze overweldigende natuur. Maar ook dichter bij huis wordt inspiratie gevonden. De binnenplaats van een kantorencomplex, de tramlijnen door de Haagse binnenstad of de haven van Scheveningen, allen lokaties waar scherp observeren kan leiden tot verrassende resultaten.

Het "graphic" van de naakten kan op twee manieren geduid worden. Het Engelse "graphic content" kan vertaald worden als "aanstootgevende inhoud", maar evengoed bedoeld zijn in de letterlijke betekenis van "grafisch materiaal". De naaktfoto's zijn weliswaar onverbloemd, maar altijd gemaakt met een artistieke intentie. Ik werk nooit met professionele modellen, omdat ik het moeilijk vind om schoonheid te ontdekken wanneer die zo vanzelfsprekend zichtbaar is. Dat levert vaak ook intieme naaktportretten op, die kunnen doen denken aan bijvoorbeeld Sanne Sannes, Ed van der Elsken of Gerard Fieret. Het ruwe, korrelige en matig belichte werk van de genoemde Nederlanders steekt weer af tegen de gestroomlijnde beeldtaal van Jeanloup Sieff of de participerende naakten van de Japanner Araki. Een mix van invloeden die samen aansprekend resultaat opleveren, waarin de ene beschouwer pornografie ziet en de ander de kunsthistorische banden.

Foto's van McLion verschijnen in een gelimiteerde en gesigneerde oplage van 5 exemplaren. Prijzen vanaf slechts € 200. Daarnaast is een deel van de foto's opgenomen in zogenaamde 'Artist's Books', ingebonden portfolio's die in een editie van 10 exemplaren vanaf € 300 te koop worden aangeboden. U bent van harte welkom op de opening op zondag 22 mei om 14.00 uur.