LIVE NEWS @Twitter

Current exposition: McLion artist's books

MCLION ARTIST'S BOOKS
The Complete Collection in Portfolio Books
Monday 30 November 2015 - Monday 11 January 2016
Info

Nicola Zolin: Hartslag

Met de duo-expositie ‘Palestine: The Human Dimension’ en ‘Hartslag’ in respectievelijk het Institute of Social Studies en Galerie ’t Fotokabinet in Den Haag, lost Nicola Zolin de belofte in.


"Me, Life and Death" © Nicola Zolin.

Na zijn debuut in 2009 en een succesvolle expositie in 2011 keert de jonge fotograaf (1984, Veneto, Italie) terug in Nederland. Met in zijn rugzak documentaire foto’s over Mea Sharim, een conservatieve Joodse wijk in Jerusalem, en het Balata Camp nabij Nablus op de West Bank, waar 26.000 Palestijnse vluchtelingen op één vierkante kilometer wonen. Het story-telling project “Palestine: The Human Dimension” wordt op vrijdag 2 maart om 17.00 uur geopend in het Institute of Social Studies. Samen met academici en experts gaat Zolin in debat over de mediaberichtgeving over Palestijnen en probeert hij een stem te geven aan hen naar wie zelden wordt geluisterd.

Aansluitend vindt op zaterdag 3 maart om 15.00 uur in Galerie ’t Fotokabinet de opening plaats van de expositie ‘Hartslag’. Daar zijn foto’s te bewonderen uit de genoemde serie, maar eveneens de van hem bekende scherpe visuele observaties en portretten, gemaakt in Parijs, Berlijn en Kopenhagen. Ook de fotoserie over de ontstedelijking van zijn geliefde Venetië speelt een prominente rol.

Magnum Opus: Magnum's master photographers

Magnum Opus: Magnum's master photographers
Zondag 19 juni - zondag 17 juli 2011


Region of Lake Fagulbine, Mali 1985 © Sebastiao Salgado

Met de Latijnse term 'Magnum Opus' wordt het meesterwerk van musici, auteurs en kunstenaars aangeduid. In de twintigste eeuw werden veel meesterwerken binnen de fotografie gemaakt door fotografen van het in 1947 opgerichte Magnum Photo Agency. Het van oorsprong Franse bureau werd vlak na de Tweede Wereloorlog opgericht door een viertal prominente fotografen: George Rodger, Robert Capa, David Seymour en Henri Cartier-Bresson. Het succes van Magnum is te danken aan de strenge ballotage voor toelating van nieuwe fotografen. De portfolio's van aspirantleden werden en worden door bestaande leden beoordeeld. De procedure om tot volwaardig lid van Magnum benoemd te worden duurt zo'n vier jaar. Niet alle fotografen bleven -zelfs na deze inspanning- het bureau trouw en vervolgde hun carrière elders. Maar welhaast iedere fotograaf van belang was voor langere of kortere tijd verbonden aan Magnum.

Met de expositie Magnum Opus brengt Galerie 't Fotokabinet een eerbetoon aan het bureau en de makers van zoveel iconische foto's. De collectie, die deels bestaat uit zeldzame originele persfoto's, toont beelden die in het geheugen gegrift staan. Tijdens deze expositie is vintage werk te zien én te koop van Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Misha Bar-Am, René Burri, Elliott Erwitt, Philippe Halsman, Jeanloup Sieff en Sebastiao Salgado (zie afbeelding).

Graphic Landscapes - Graphic NudesMcLion: Graphic Landscapes - Graphic Nudes
Zondag 22 mei - zondag 12 juni 2011


Op zondag 22 mei ben ik te gast op mijn eigen vernissage. Rond het thema "Graphic Landscapes - Graphic Nudes" heb ik oud en nieuw werk geselecteerd, waarbij mijn geschiedenis als grafisch ontwerper zichtbaar en herkenbaar wordt.

De zwartwit foto's kenmerken zich door een spel van compositie, lijnvoering en contrasten. Basiselementen die leiden tot tijdloze fotografie. Een deel van de landschappen komt voort uit een recentie fotoreis naar Death Valley en Yosemity National Park in Californië. Al snel doemt dan de vergelijking op met grote fotografen als Ansel Adams, die zijn leven heeft gewijd aan het vastleggen van deze overweldigende natuur. Maar ook dichter bij huis wordt inspiratie gevonden. De binnenplaats van een kantorencomplex, de tramlijnen door de Haagse binnenstad of de haven van Scheveningen, allen lokaties waar scherp observeren kan leiden tot verrassende resultaten.

Het "graphic" van de naakten kan op twee manieren geduid worden. Het Engelse "graphic content" kan vertaald worden als "aanstootgevende inhoud", maar evengoed bedoeld zijn in de letterlijke betekenis van "grafisch materiaal". De naaktfoto's zijn weliswaar onverbloemd, maar altijd gemaakt met een artistieke intentie. Ik werk nooit met professionele modellen, omdat ik het moeilijk vind om schoonheid te ontdekken wanneer die zo vanzelfsprekend zichtbaar is. Dat levert vaak ook intieme naaktportretten op, die kunnen doen denken aan bijvoorbeeld Sanne Sannes, Ed van der Elsken of Gerard Fieret. Het ruwe, korrelige en matig belichte werk van de genoemde Nederlanders steekt weer af tegen de gestroomlijnde beeldtaal van Jeanloup Sieff of de participerende naakten van de Japanner Araki. Een mix van invloeden die samen aansprekend resultaat opleveren, waarin de ene beschouwer pornografie ziet en de ander de kunsthistorische banden.

Foto's van McLion verschijnen in een gelimiteerde en gesigneerde oplage van 5 exemplaren. Prijzen vanaf slechts € 200. Daarnaast is een deel van de foto's opgenomen in zogenaamde 'Artist's Books', ingebonden portfolio's die in een editie van 10 exemplaren vanaf € 300 te koop worden aangeboden. U bent van harte welkom op de opening op zondag 22 mei om 14.00 uur.